nedjelja, 17. travnja 2011.

Poticanje osobne kreativnosti

Neki ljudi smatraju da je kreativnost osobina s kojom se rađamo, dok drugi vjeruju da se ona može naučiti vježbanjem i korištenjem tehnika.

Michael L. Ray, profesor kreativnosti na Stanfordu, kaže kako je kreativnost prisutna u svima nama.Vjeruje da ako osoba ne može izmamaiti svoju kreativnost to ne znači da ju ne posjeduje, već da je samo potisnuta zbog predrasuda.

 On navodi neke kvalitete kreativnosti a to su :

  • intuicija
  • volja
  • veselje
  • snaga i
  • suosjećanje

Te kvalitete kreativnosti se mogu njegovati i stimulirati vjerovanjem u osobnu kreativnost, oslobađanjem od predrasuda, preciznim opažanjem i znatiželjnim pitanjima.

Jedan način kako postati kreativan je koncentrirati se, razmišljati odjednom samo o jednom problemu i pokušati osmisliti što više različitih načina za rješavanje određenog problema. Pri tome nije uopće bitno jesu li sva rješenja do kojih dolazimo praktična.

 Prvi korak sastoji se u generiranju što većeg broja ideja. Evaluacija svake ideje obavlja se kasnije. U procesu generiranja ideja, da bi one bile kreativne, treba uključiti i vlastitu podsvijest. Podsvijest se uključuje u proces donošenja odluka na način da se osoba potpuno opuštena prepusti vlastitim razmišljanjima. pri tome se ne treba obeshrabriti ako prva ideja niije revolucionarna. Nakon što se dosjetimo najboljeg rješenja treba ga implementirati. Implementacija je ujedno i natježi korak pri odlučivanju.

Nema komentara:

Objavi komentar